Amstelveen – Nul-op-de-meterrenovaties zijn nog te duur om interessant te kunnen zijn voor vrijesectorhuurwoningen. Dat stelt Altera Vastgoed. Het vastgoedfonds deed een proefberekening voor een nul-op-de-meterrenovatie van een woningcomplex van zestig eengezinswoningen met bouwjaar 1986.

Bij een investering van 25.000 euro per woning en een energieprestatievergoeding van 100 euro per maand zou de renovatie rendementsneutraal zijn. “Alleen als de kosten van het renovatieconcept aanzienlijk omlaag kunnen kan het nul-op-de-meterconcept interessant zijn voor commerciële verhuur”, concludeert Altera Vastgoed in zijn Duurzaamheidsverslag.

Pijplijn
Altera belegt voor dertig Nederlandse pensioenfondsen en bezit zo’n 5500 woningen. Daarnaast belegt het fonds in winkels, kantoren en bedrijfsruimtes. 95 procent van alle woningen heeft een groen energielabel: A, B, of C. Doel is om in 2017 100 procent van de woningen minimaal label C te laten hebben. Het verder toepassen van duurzame energie en de uitrol van zonnepanelen staat op het to do-lijstje.

Altera heeft voor de komende jaren 327 nieuwe woningen ter waarde van 88 miljoen euro in de pijplijn. In 2015 verwacht Altera afspraken te kunnen maken over verschillende projecten van woningcorporaties en ontwikkelaars. Het gaat om appartementen op diverse plekken in Amsterdam en omgeving en nog eens vierhonderd appartementen in de Randstad.

Pensioenfondsen
Het vastgoedfonds constateert een verder groeiende honger bij pensioenfondsen naar vrijesectorhuurwoningen. Bijna alle Nederlandse pensioenfondsen zouden hun belang in de huurmarkt willen vergroten. Huurwoningen tot 1000 euro zijn het meest in trek. In Amsterdam en Utrecht mag de huur 1300 euro zijn.

Net als vorig jaar ziet Altera Vastgoed dat er te weinig aanbod is van geschikte bouwplannen om het geld aan uit te geven. Ook zijn bestaande wooncomplexen niet goed genoeg voor de vastgoedbelegger.

De pensioenfondsen hebben het afgelopen jaar hun beleggingswensenlijstje voor woningen met 125 miljoen euro uitgebreid. “Maar de door hen gewenste volumes en kwaliteiten staan in geen verhouding tot het aanbod van geschikt bestaand product en bouwplannen”, schrijft de Altera-directie onder leiding van René Hogenboom.

Bon: Cobouw